Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2016 09:52 - Как се излиза от матрицата
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 4848 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 30.06.2017 19:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
‘Само каква асимилация. Какво поглъщане на индивидуалност. Още край люлката си детето открива книжките си с картинки, от които ще почерпи моделите си на възприятие, адреса на бардака, където ще загуби девствеността си, фотоса на първата си любовница и на бъдещата си годеница заедно с описание на брачната церемония, текста на брачния договор и пр. Необходимо му е само да навлече една подир друга всички тези дрехи от конфекция, които му пасват чудесно, защото са създадени за него, а и той е създаден за тях.’

Мишел Турние, ‘Метеорите

В транса на рутината и ежедневието, присъстваме в живота си без всъщност да сме там.

Албер Камю

Филмът Матрицата, второто най-добро произведение на Анди и Лари Уашовски (първото е, че Лари си смени пола), е най-точната алегория на човека-зомби в ежедневния му вид. Живее чужд живот, мисли чужди мисли, действа автоматично, следвайки установените условности на културата, която го е произвела. Или иначе казано е програма.

Винаги е било така, дори и днес, когато имаме достъп до всичката информация на света и технологии, които ни издигат сред звездите.

В древността на племенната общност, шаманът е бил единственият човек, надраснал Матрицата. Съзнавал е конструираната природа на порядките и ги е оформял съзнателно, водейки племето към нови хоризонти.

Но как се става шаман? Древните разказват за брутален ритуал на инициация. Посветените наблюдават за дадени качества, будност. Набелязват избрания и го причакват в някоя тъмна нощ на връщане към къщи. Преструват се на разбойници, връзват го, бият го. Докарват го до прага на смъртта, до пълен ужас, до състояние на съзнанието, сведено до изначалната безпомощност на детето, до първичния ум. Всички запечатвания са изчистени. Няма представи, концепции, условности. Само бяла дъска, на която може да се пише начисто. Тогава го пускат и започват обучението.

Първият и най-важен урок е следният. Реалността, казват те на инициата, е поток от енергия, който може да бъде интерпретиран по безброй начини. Човешкият мозък е призма, която пречупва потока така, че да създаде илюзията на физическия свят. Но това е само една от множество възможности.

Всеки човек живее в така конструирана реалност. Свят на сенките, както го нарича Платон. Достигнал до познанието за природата на света, шаманът развива умението да променя възприятията си, да разчита посланията на енергийните потоци, да ги насочва. Така той става водач, лечител и проводник на божествената същност на света, която му нашепва – израствай, опознавай, свързвай хората в едно.

Мнозина днес интуитивно усещат механичността на съществуването. Чувстват се сведени от системата до колелце в машината. Малцината, които се осмеляват да последват пътя на шамана, го правят хаотично, като често се губят в пседо учения, които не помагат дори срещу запек.

Но истината е, че шаманската традиция не е изчезнала. Точно тук, в Лас Вегас, тя е разцъфнала в нови форми и пробужда множество спящи еженощно.

Идва, значи, някой натокан паралия във Вегас. Кинти бол, светът е негов. Пръска по ролетки, коктейли и разбира се по курви. Обаче чува слух за екзотичен клуб, където жените били зашеметяващи. Качва се на лимото, пали пура и маха на шофьора. На вратата го одрусват триста кинта вход, но гледката си струва, пред него се нареждат неземни краставици.* Една от тях е бивша Мис Свят. Той избира и го водят към свещенодействието. Стаята е окъпана в лукс – кристален полилей, изискани вази, канапета, на които и Луита биха завидели. Поръчва се шампанско за петстотин, отпускат се фотьойлно и мацката го почва.

Искаш ли, бейби, масаж на ушите ($250)? Как да каже не, нали превкусва ебане. Искаш ли, миличък, да ти посмуча пръстите ($400)? Няма как, почти е там. А да ти потанцувам на скута ($500), да си отъркам гърдите в лицето ти ($600)?...

Нашият тъкмо е загрял и очаква екшън, когато момата се врътва и му пожелава приятна вечер. Влиза баунсърът и му казва с тежък руски акцент, Сър, време е да си ходите, като му връчва сметка за три бона. Пичът започва да се пеняви, при което го хващат две горили, а трета му набива дръжка (на пищов) в главата. След още няколко тупалки, заплахи за разфасоване и лапане на различен размер дула, полу напикан, пишман ебачът подава кредитна карта и подписва декларация за конфиденциалност.

Изхвърлят го с шут в гърба на тъмна задна уличка. Лежи на асфалта и диша тежко, гледайки звездите (въпреки че звезди над Вегас няма). Мозъкът му е дал на задна с мръсна газ и единствената жена, за която се сеща е майка му. Умът, разширен като зеница, потресен до загуба на понятията, съзира разпукващата се реалност и имагинерната й природа. До преди малко е бил богат, добре изглеждащ тузар, а сега е сведен до скимтящ пърхут.

Отнема му няколко дни да дойде в съзнание. Но съзнанието не е старото. Няма връщане назад към предишната личност. Каквото и да погледне, знае, че очите му го създават с очакванията си. Каквото и да пожелае, вижда обусловената му природа. И така постепенно започва пробуждането от Матрицата. Бързите удоволствия стават отблъскващи със своята ефимерност, напомняйки му болезнено за паметната нощ. Let it rain* в дискотеката и други форми на перчене стават абсурдни. Все по-често остава сам, в тишината на себе си. И в тази тишина чува гласа отвъд мислите. Онзи глас, който присъства зад измисления Аз на всеки човек и който нашепва едно и също, Ти си Богът, който сътворява и наблюдава себе си. Ти си думата, знакът и новия ден, в който любовта разцъфва чрез всевъзможни прояви на свързване. Свързвай се и расти.

Така един ден човекът се събужда и конфекцията вече не му става, книжките с картинки са му чужди. Жаден е. За онова знание, което е отвъд условностите. За онази интимност, която осмисля. И въпреки че не го знае, се е превърнал в шаман. Извървял е път, изминат от безброй души преди него. Още повече, станал е самият път. И е готов някой да тръгне по него.

* Това са жени, смятани за красавици само от онези зомбита, на които е втълпен вкус за красота тип манекенка. Всеки който има очи за другите им измерения не би се обърнал след тях.

* Let it rain – англ. да вали. Когато хвърляш шепи банкноти в дискотеката. Ако си гъзе, хвърляш десетачки. Ако си гъзар – двайсетачки. А ако си с пълна лоботомия – стотачки. 



Тагове:   Матрицата,   шаман,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - много добър Старт на Деня..
08.12.2016 11:29
ти си Ръката, Лъкът ,Стрелата и..Целта..
Поздрав!
цитирай
2. saanki - кога ще го скриете тоз идиотин..само питам блог бе ге то/сорри /
08.12.2016 13:12

Пълната победа на демокрацията.
от: kuschel
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358321
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031